Spring naar hoofd-inhoud

Internationale Vrouwendag: Draagt uw partner de juiste condoommaat?

Internationale Vrouwendag wordt op woensdag 8 maart wereldwijd gevierd om de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen te vieren. Ter gelegenheid hiervan hebben wij nagedacht over hoe u als vrouw de controle over uw seksuele gezondheid op het gebied van seks en anticonceptie kunt terugnemen. Een van die manieren is ervoor te zorgen dat je partner de juiste condoommaat draagt voor veiliger seks.

We zouden geen nieuwe schoenen kopen zonder ze te passen, maar veel mensen raden gewoon hun condoommaat en dragen vaak de verkeerde maat, die ofwel te groot is of te strak aanvoelt, wat kan leiden tot een risico op seksueel overdraagbare aandoeningen, HIV of zwangerschap.

Waarom is het belangrijk dat vrouwen ook voor mannen de juiste condoommaat hebben?

Heb je ooit in de supermarkt of drogist door het gangpad gelopen met de condooms, of online condooms gekocht en gewoon de eerste de beste gekozen die je zag? Zonder je echt af te vragen of die wel bij je partner past? - Dan ben je niet de enige.

Maar als je een risico neemt bij het gebruik van condooms, riskeer je ook je seksuele gezondheid. Een condoom fungeert als een fysieke barrière tussen de penis en de vagina en voorkomt de overdracht van seksueel vocht. Dus als uw partner niet de juiste maat condoom draagt, kan dat betekenen dat het condoom van uw partner ofwel te groot is en af kan glijden, ofwel dat een te strak condoom kan breken, waardoor u niet alleen risico loopt op seksueel overdraagbare aandoeningen en HIV, maar ook op zwangerschap. Als je partner niet de juiste maat condoom draagt, kan dat ongemakkelijk aanvoelen en de gevoeligheid verminderen, waardoor hij of zij zich ongemakkelijk voelt tijdens het vrijen, wat weer van invloed kan zijn op jullie liefdesleven.

Zorg er dus niet alleen op de Internationale Vrouwendag van dit jaar voor dat je partner de juiste maat condoom draagt, zodat seks niet alleen leuker, maar ook veiliger wordt.

Moeten condooms moeilijk om te doen zijn?

Nee. Condooms mogen nooit moeilijk om te doen zijn. Als een condoom moeilijk om te doen is of te strak aanvoelt, draag je de verkeerde maat, wat het risico vergroot dat het tijdens de seks breekt of afglijdt. Condooms moeten comfortabel maar veilig aanvoelen - als jij of je partner het condoom te strak vinden zitten, moet je misschien een maatje groter gaan. Voor veilige seks is het belangrijk om de juiste condoommaat te gebruiken.

Hoe weet ik welke maat condoom ik moet kopen?

De beste manier om erachter te komen of je de juiste condoommaat gebruikt, is door de breedte van je penis in erectie te meten. De lengte van de penis is meestal niet belangrijk, omdat een condoom in de lengte flexibel kan worden afgerold om de hele penis te bedekken. De breedte bepaalt hoe goed een condoom houdt, zodat jij en je partner veilige seks kunnen hebben.

Gebruik nu, op Internationale Vrouwendag, een van deze verschillende manieren om de penis van je partner te meten:

  1. Bepaal eenvoudig de condoommaat met onze meetapp.
  2. Print ons handige PDF meetlint - gewoon uitprinten en direct de penis van je partner meten.
  3. Bestel de praktische Condom Sizer direct aan huis.
  4. Of je doet het op de ouderwetse manier en gebruikt een liniaal of meetlint. Om de breedte te meten wikkel je het meetlint om de stijve penis van je partner om de omtrek van de penis in mm te krijgen. Dit kun je dan omrekenen naar de condoommaat met behulp van onze maattabel. Meet gewoon de diameter met een liniaal en kijk dan naar de overeenkomstige plaats in de tabel.

Net als bij een nieuw paar schoenen moet je meerdere condooms proberen om de perfecte pasvorm te vinden. Met onze testkits kun je bijvoorbeeld eerst een pakje van drie bestellen en uitvinden welk condoom het prettigst aanvoelt.

Hoe praat je met je partner over veilige seks

We weten dat het soms moeilijk kan zijn om met je partner over veilig vrijen te praten, maar het is een belangrijk gesprek om ervoor te zorgen dat jij en je partner beschermd zijn tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, hiv en het risico op zwangerschap. Hier zijn drie manieren waarop u op Internationale Vrouwendag met uw partner over veiliger seks kunt praten:

  1. Zorg ervoor dat u het gesprek op de juiste tijd en plaats voert - zonder afleiding of onderbrekingen.
  2. Wees eerlijk tegen elkaar - praat openlijk met uw partner over uw angsten, seksuele geschiedenis of risico's die u in het verleden hebt genomen. Dit vergroot niet alleen de emotionele band en intimiteit, maar zorgt er ook voor dat jullie je allebei meer ontspannen voelen tijdens de seks.
  3. Praat over verschillende anticonceptiemethoden. Er zijn veel verschillende methoden die u kunt proberen - maar condooms bieden dubbele bescherming, wat betekent dat u beschermd bent tegen zowel seksueel overdraagbare aandoeningen als zwangerschap.

Mister Size
Meer artikelen

Goede seks hoeft niet perfect te zijn

Lees nu

De pil - echt gelijke rechten tijdens de seks?

Lees nu

Condooms en glijmiddel: dit is hoe seks gaat als een klok

Lees nu