Spring naar hoofd-inhoud

Condooms en glijmiddel - Hoe vind je de beste voor jou

Condooms en glijmiddel zijn de perfecte combinatie, want je veiligheid wordt vergroot door een beter glijden en minder weerstand op het condoom.

Maar zelfs zonder condoom is de glibberige hulp een opkikker voor je seksleven. Vooral bij vaginale droogheid, anale seks en in combinatie met seksspeeltjes zoals vibrators of masturbators, is glijmiddel een echte zegen en zal het je helpen snel naar de 7e hemel te glijden.

Verspil dus geen tijd meer, lees het artikel en ontdek welk glijmiddel voor jou het beste is en wat je zeker niet moet gebruiken als glijmiddelalternatief. Je zult hier ook leren hoe je glijmiddel op de juiste manier gebruikt.

Waarom glijmiddel en condooms goede teampartners zijn

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat condooms meestal voorzien zijn van een dun laagje glijmiddel.

Daar is een goede reden voor: ondanks hun duurzaamheid worden condooms gevoeliger als er te veel wrijving is en in het ergste geval kunnen ze zelfs scheuren als het niet zo nat is.

Maar maak je geen zorgen, zover komt het meestal niet, want seks is gewoon uiterst ongemakkelijk als de vagina, anus of speeltje te droog is.

Je zult het snel merken, tenzij je al een fles glijmiddel bij de hand hebt.

Wat is het beste glijmiddel met condoom?

In combinatie met condooms zijn glijmiddelen op water- of siliconenbasis bijzonder geschikt voor een betere smering. Maar voordat u iets koopt, moet u een paar vragen beantwoorden:

  • Is het glijmiddel goedgekeurd voor gebruik met condooms? (met de vermelding "geschikt voor condooms" of "geschikt voor condooms").
  • Heb je een speciaal glijmiddel nodig, bijv. voor anale seks?
  • Bent u van plan het glijmiddel te gebruiken als een massage gel?
  • Wil je het glijmiddel samen met seksspeeltjes gebruiken?
  • Wat zijn de persoonlijke voorkeuren van u en uw partner?

Afhankelijk van uw antwoorden op deze vragen zijn bepaalde smeermiddelen geschikter voor u, want elk smeermiddel heeft enkele voor- en nadelen.

U kunt er nu achter komen wat dit precies zijn, en dan zult u in staat zijn om het perfecte glijmiddel voor u te kiezen.

Welke smeermiddelen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn veel smeermiddelen en glijmiddelen die je online of in winkels kunt kopen. Hier hebben wij een kort overzicht samengesteld met de belangrijkste voor- en nadelen.

Glijmiddel op waterbasis - perfect met condooms

Glijmiddelen op waterbasis, zoals het biologische glijmiddel van Mister Size, bieden veel voordelen, want hoogwaardige glijmiddelen zijn meestal goed voor mensen met een allergie, hebben zeer weinig ingrediënten en zijn ook ideaal bij vaginale droogheid dankzij voedende stoffen als aloë vera.

Ze zijn ook geweldig als je ze samen met seksspeeltjes wilt gebruiken.

Een ander groot voordeel is dat ze na verloop van tijd in de huid trekken, goed aanvoelen op de huid en met een beetje water heel gemakkelijk af te wassen zijn.

Ze helpen dus om snel schoon te maken en laten meestal geen lelijke vlekken achter op textiel als er iets misgaat.

Dit voordeel brengt ons bij de nadelen:

Omdat glijmiddelen op waterbasis in de huid worden opgenomen, zijn ze soms minder productief en moet je af en toe opnieuw wat glijmiddel aanbrengen.

Dit soort glijmiddel is ook niet geschikt voor massages.

Glijmiddelen op siliconenbasis - ook ideaal voor condooms

Glijmiddelenop siliconenbasis zijn hoofdzakelijk gemaakt van siliconen, wat het voordeel heeft dat ze nauwelijks door de huid worden opgenomen. Dit betekent dat je veel plezier kunt beleven aan de gel, vooral als je lang seks hebt.

Bovendien zijn de glijmiddelen ook zeer geschikt voor langere massages en worden ze over het algemeen goed verdragen door de huid.

Glijmiddelen op siliconenbasis voelen op de huid meer aan als massageolie. Ze zijn niet zo glad als de producten op waterbasis.

Je moet alleen voorzichtig zijn als je seksspeeltjes in je vrijpartij wilt betrekken, want siliconen glijmiddel is niet compatibel met speeltjes van siliconen en kan de speeltjes beschadigen.

Een ander nadeel is dat het niet zo gemakkelijk wordt afgewassen als smeermiddelen op waterbasis en dat het vlekken kan maken op textiel.

Natuurlijke glijmiddelen met condooms

Natuurlijke glijmiddelen zoals aloë vera-gel of Nuru-gel kunnen ook uitstekende alternatieven zijn voor glijmiddelen op siliconen- of waterbasis.

De smeermiddelen verzorgen de huid meestal rijkelijk, hebben slechts enkele ingrediënten en kunnen ook zeer productief zijn. Bovendien hebben ze het voordeel dat ze volledig in de huid kunnen worden opgenomen en geen vlekken achterlaten op textiel.

Het is echter belangrijk om er zeker van te zijn dat ze geen conserveringsmiddelen of geurstoffen bevatten en dat het echt 100% natuurlijke gels zijn.

Anders is het gevoel op de huid niet voor iedereen weggelegd en moet het getest worden. Eventuele resten kunnen op de huid achterblijven of gemakkelijk worden afgewassen.

Glijmiddel voor anale seks een must-have

Anaal zonder glijmiddel is als sleeën zonder sneeuw, eigenlijk geen goed idee. Het voelt niet alleen slecht aan en kan pijnlijk zijn, maar het kan ook leiden tot verwondingen en anale kloven.

Daarom is het uiterst belangrijk om het juiste glijmiddel voor anale seks te kiezen. Er zijn veel glijmiddelen op water- of siliconenbasis die speciaal geproduceerd zijn voor anale seks.

Deze glijmiddelen zijn dikker, trekken langzamer in de huid en zorgen ervoor dat alles altijd glad is en lekker glijdt.

Overigens: Wij raden altijd aan een condoom in de juiste maat te dragen bij anale seks om infecties van je urinewegen, prostaat enzovoort te voorkomen. Infecties kunnen worden veroorzaakt door bacteriën in de darmen.

De andere voor- en nadelen zijn verder hetzelfde als wat wij reeds over gels hebben geschreven.

Glijmiddelen op oliebasis zijn niet geschikt voor condooms

Glijmiddelen op oliebasis zijn over het algemeen niet geschikt voor gebruik met condooms. Glijmiddelen op oliebasis maken de latex van condooms poreus, waardoor ze sneller barsten.

Daarom moet je ze altijd zo ver mogelijk van je rubbers vandaan houden.

Alternatieven voor glijmiddel, zijn die geschikt?

Naast de klassieke glijmiddelen zijn er ook alternatieven die door velen als glijmiddelvervangers worden beschouwd. Hier gaan we in op enkele van de belangrijkste.

Massageolie of babyolie als glijmiddelvervanger

Massageolie of babyolie zijn niet geschikt als glijmiddel, niet voor droge vagina's en zeker niet te gebruiken in combinatie met condooms.

Deze oliën verstoren de vaginale flora en maken latex condooms poreus.

De enige uitzondering is als de massagegel uitdrukkelijk is geëtiketteerd als glijmiddel voor gebruik met condooms.

Kookoliën (kokosolie, olijfolie, enz.) als alternatief voor smeermiddelen

Met bakolie hebben we dezelfde problemen als met massageolie of babyolie als alternatief voor glijmiddel.

Ze lossen condooms op en brengen de flora van de vagina uit balans.

Bovendien vormen de olieresten een broedplaats voor bacteriën en schimmels, die vervolgens tot extra gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Melkvet of vaseline als smeermiddelvervanger

Ook hier moeten we je teleurstellen: vaseline en melkvet horen niet thuis in je genitale zone.

Paraffine (petroleum) maakt latex condooms poreus en gebarsten, waardoor de bescherming drastisch afneemt.

Studies hebben ook aangetoond dat de introductie van vaseline leidt tot een verhoogd risico op bacteriële vaginose.

Alles wat vet of olie bevat

Bodylotion, handcrème, boter en alles wat vet of olie bevat moet altijd uit de buurt van condooms worden gehouden.

Vooral uit de buurt van de vagina en het anale gebied, tenzij het speciaal daarvoor gemaakt is.

Hoe gebruik je glijmiddel correct met of zonder condoom

Het aanbrengen van glijmiddel is ongelooflijk eenvoudig en gebeurt op dezelfde manier met of zonder condoom:

Je doet wat in je hand, op je penis, vagina, anus of seksspeeltje. Verspreid het dan over de buitenkant en de binnenkant, afhankelijk van het gebied, en je bent klaar om te gaan.

Je kunt het ook gebruiken tijdens het voorspel om de sensatie te verhogen en een beetje extra stimulatie toe te voegen terwijl je het lichaam van je partner verkent. Een tintelende massage kan je ook op gang brengen.

Insider tip: een druppel glijmiddel in het condoom

Om het gevoel voor de man nog beter te maken, doet u gewoon een druppeltje glijmiddel in het condoom. Een klein beetje, zodat het condoom strak blijft zitten. Het is het waard.

Conclusie - condooms en glijmiddel

Glijmiddel is een prachtig hulpmiddel en mag in geen enkel huishouden ontbreken, vooral omdat alternatieven als babyolie, bakolie of vaseline er niet geschikt voor zijn.

Bovendien zijn vibrators, dildo's, masturbators of anale seks zonder glijmiddel niet alleen minder leuk, maar kunnen ze ook leiden tot verwondingen.

Glijmiddelen op waterbasis zijn perfect met of zonder condoom en kunnen ervoor zorgen dat jij en je partner het echt heet krijgen.

Hetzelfde geldt voor glijmiddelen op siliconenbasis, maar je moet voorzichtig zijn met je seksspeeltjes.

Verspil dus geen tijd meer en sla snel een voorraad glijmiddel in. Je kunt glijmiddelen krijgen in drogisterijen en supermarkten, maar ook in veel online winkels.

Trouwens, wij van Mister Size bieden ook biologisch glijmiddel dat perfect is voor gebruik met condooms:

Mister Size Bio Gleitgel

MISTER SIZE Organische Glijmiddel

Ontdek nu - De organische glijgel op waterbasis van Mister Size past perfect bij het condoom, net zoals het condoom bij jou past.

Mister Size
Meer artikelen

Goede seks hoeft niet perfect te zijn

Lees nu

De pil - echt gelijke rechten tijdens de seks?

Lees nu

Condooms en glijmiddel: dit is hoe seks gaat als een klok

Lees nu