Spring naar hoofd-inhoud

Hoeveel seks is eigenlijk normaal?

Van dagelijks vrijen tot maar één keer per maand seks - wij hebben het antwoord!

De frequentie van seks neemt af met de leeftijd

Wetenschappers van het Kinsey Institute van de Universiteit van Indiana hebben zich gebogen over de vraag hoe vaak mensen in verschillende leeftijdsgroepen seks hebben. Het Kinsey Instituut houdt zich al vele jaren bezig met de thema's seksualiteit en partnerschap. In een uitgebreide studie hebben zij concrete cijfers vastgesteld voor de gemiddelde frequentie van geslachtsgemeenschap. Er zij op gewezen dat geen onderscheid werd gemaakt naargelang de deelnemers aan de studie een vaste relatie hadden of vrijgezel waren.

De studie leverde de volgende resultaten op:

  • Tussen 18 en 29 jaar: Gemiddeld hebben mensen van deze leeftijd 2,15 keer per week seks, of in totaal ongeveer 112 keer per jaar.
  • Tussen 30 en 39 jaar: De mensen hier hebben ongeveer 1,65 keer per week seks, of in totaal ongeveer 86 keer per jaar.
  • Vanafde leeftijd van 40 jaar: Vanaf de leeftijd van 40 jaar hebben mensen ongeveer 69 keer per jaar seks, ofwel gemiddeld 1,33 keer per week.

De mooiste bijzaak ter wereld - seks in harde cijfers

Op een bepaald moment in hun leven komen veel mensen op een punt waarop ze hun eigen seksuele gedrag onder de loep nemen. Heb je je ooit afgevraagd of je te veel of te weinig seks hebt? Het uitgangspunt is voor veel mensen verschillend. Een alleenstaande die bijna elke dag seks heeft, kan zich afvragen of hij of zij wel verslaafd is aan seks, terwijl een echtpaar dat al enkele jaren getrouwd is en kinderen heeft, zich kan afvragen of het te weinig is als zij slechts één keer per maand seks hebben. Om uw eigen situatie beter te kunnen inschatten, is een algemeen gemiddelde dus zeer nuttig - de eerste cijfers voor de meeste leeftijdsgroepen heeft u hierboven al kunnen lezen.

Uit de bovenstaande resultaten blijkt heel duidelijk dat de seksuele activiteit afneemt met de leeftijd. Het is dus inderdaad normaal dat je seksuele activiteit afneemt als je wat ouder bent, en eventueel ook kinderen krijgt. Maar als je denkt: "Ik ben al 41 en ik slaap bijna elke dag met mijn vriendin! - Is er iets mis met mij? Geen paniek! Er is een andere manier om te bepalen hoeveel seks je gemiddeld per week hebt.

Hoe langer je relatie, hoe minder seks

Als we de leeftijd even buiten beschouwing laten, blijkt dat de lengte van de relatie ook een doorslaggevende invloed heeft op hoe vaak je gemiddeld seks hebt. Een pas verliefd stel is bijvoorbeeld heel anders dan een stel dat al enkele jaren getrouwd is.

Er zijn drie fasen:

  • Zwaar verliefd: n deze fase, die ongeveer 18 - 24 maanden duurt, is het heel gewoon om elke dag seks met elkaar te hebben. Beiden voelen de ongebreidelde emoties en kunnen nauwelijks hun handen van elkaar afhouden. Bij paren die nog maar kort samen zijn, is het wederzijdse verlangen meestal nog heel sterk. Als dit voor u anders is, hoeft u zich echter nog geen zorgen te maken: De frequentie van seks aan het begin van een relatie zegt niets over het verdere verloop van de relatie, er zijn altijd genoeg andere invloeden die kunnen leiden tot meer of minder zin in seks!
  • Gevestigde relaties: In deze fase is het van het grootste belang dat beide partners tevreden zijn met de situatie. Zelfs als de frequentie van seks na verloop van tijd afneemt tot een gemiddelde van een of twee keer per week, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit zegt niets over de kwaliteit van jullie relatie. Als jullie je als koppel evenwichtig en seksueel voldaan voelen, is alles goed. Maar als jullie verlangens verschillen of jullie ontevreden zijn, moeten jullie met elkaar praten. Het is altijd het beste om samen nieuwe manieren te vinden om het oude vuur weer aan te wakkeren! Als je je als man bijvoorbeeld ongemakkelijk voelt bij condooms, kan dit ook te wijten zijn aan de verkeerde condoommaat en kan dit gemakkelijk verholpen worden. Soms is het al genoeg om een opwindend glijmiddel te gebruiken tijdens de seks.
  • Echtparen met kinderen: Als u al lang getrouwd bent en al kinderen hebt gekregen, zal dit ook een effect hebben op de frequentie van de seks. 30 procent van de stellen heeft dan gemiddeld maar één of twee keer per week seks. 45 procent zegt zelfs maar ongeveer één keer per week seks te hebben.

Bestaat er zoiets als te veel seks?

Zolang je je goed voelt, bestaat er niet zoiets als "te veel" seks. Maar zodra dat niet meer het geval is, zou je een geval van seksverslaving kunnen hebben. De oncontroleerbare drang naar seks - de zogenaamde hyperseksualiteit - wordt al enkele jaren als een ziekte beschouwd en kan voor de getroffenen een absolute marteling zijn. Zij kunnen niet meer echt van seks genieten en zijn dus vaak niet meer in staat tot een normale liefdesrelatie. Hun hele leven wordt alleen bepaald door de wens om met iemand naar bed te gaan. De partner wordt vaak gezien als een middel om de verslaving te bevredigen. In zo'n geval moet in ieder geval professionele hulp worden ingeroepen!

Statistieken en hun betekenis

Telkens als we het over statistieken hebben, willen we u een kleine hint geven: Uiteindelijk zijn nummers maar nummers. Er zijn veel mensen die - op de een of andere manier - sterk afwijken van de gemiddelde waarden en daar volmaakt gelukkig mee zijn. Het is niet belangrijk om gemiddeld of normaal te zijn, maar dat je je goed voelt.

Mister Size
Meer artikelen

Een condoom goed omdoen - hoe doe je dat zonder dat het vervelend is

Lees nu

Vriendschap+, vermenging, open relatie & polygamie - wat is dat toch met moderne relatiemodellen?

Lees nu

Het maakt niet uit hoe groot of klein - ik hou van mijn penis

Lees nu