Spring naar hoofd-inhoud

Nominale breedte van condooms - wat is dat precies?

Condooms zijn verkrijgbaar in talloze verschillende condoommaten, die per product en fabrikant sterk kunnen verschillen. Om ervoor te zorgen dat het condoom goed bij je past, d.w.z. niet te groot of te klein is voor het beste gevoel en optimale veiligheid, moeten alle condooms in de Europese Unie de nominale breedte van het betreffende condoom op de verpakking vermelden.

Er zijn echter vaak veel vragen over de nominale breedte, omdat het niet altijd duidelijk is hoe de nominale breedte zich verhoudt tot je penisomvang of hoe je de juiste condoommaat kunt berekenen.

Hieronder proberen we antwoord te geven op al je vragen over de nominale breedte, die op veel verpakkingen ook wordt aangegeven als de nominale breedte of standaardbreedte.

Wat is de nominale breedte?

De nominale breedte van condooms of standaardbreedte is een specificatie in overeenstemming met de internationale condoomstandaard DIN EN ISO 4074 en is daarom duidelijk gedefinieerd. Op de verpakking van condooms vind je deze informatie in millimeters, bijvoorbeeld voor Mister Size van 47mm tot 69mm.

Maar wat betekent dit precies en hoe wordt het gemeten? Is het de diameter, de omtrek of de straal van het condoom? Helaas staat hier niets over vermeld, maar het is de helft van de omtrek van het condoom op het smalste punt.

Als je wilt meten, kun je een condoom helemaal plat leggen en dan bijvoorbeeld met een liniaal de breedte op het smalste punt bepalen en dan heb je de nominale breedte, want plat liggend heb je precies de helft van de omtrek van het condoom.

Het smalste punt is natuurlijk alleen relevant voor condooms die niet cilindrisch zijn en dus overal even breed. Naast de meeste condooms die cilindrisch zijn, zijn er ook condooms met contouren die bijvoorbeeld onder de eikel iets smaller zijn.

Hoe meet je de nominale breedte?

Zoals hierboven vermeld, is de nominale breedte de helft van de omtrek op het smalste punt. De makkelijkste manier om dit te meten is door een condoom plat en los te leggen en dan de breedte te meten met een liniaal.

Hier is een foto om te illustreren hoe je de nominale breedte van een condoom kunt meten. Leg het condoom zo plat mogelijk over een liniaal en lees dan de breedte af:

Als je een kleine afwijking vindt bij het meten van de breedte, valt dit nog steeds binnen de norm. Volgens ISO 4074 mag de breedte +/- 2 mm afwijken.

Waarom meet je de halve omtrek?

Ook al klinkt het in eerste instantie verwarrend om precies de halve omtrek te meten, dit is de eenvoudigste en duidelijkste methode om de breedte van condooms vergelijkbaar te maken. Normaal gesproken zijn we gewend om de diameter of de hele omtrek van ronde voorwerpen te meten, maar dit is vaak een moeilijke en onnauwkeurige procedure vanwege het flexibele materiaal van condooms. Als je bijvoorbeeld de diameter zou meten, zou je waarschijnlijk bij elke meting een ander resultaat krijgen. Bekijk onze afbeeldingen:

Hoe breed zijn standaard condooms?

De meeste standaard condooms hebben een standaard breedte van 52 tot 54 mm, hoewel 54 mm vaak vrij breed is. Condooms die verkocht worden als XL of XXL condooms beginnen meestal bij een nominale breedte van 56 mm. Bijzonder kleine condooms zijn overeenkomstig kleiner dan 52 mm. Bij veel condoommerken vind je vaak een normaal condoom en een XL condoom dat slechts iets groter is. Maar omdat zowel de veiligheid als je gevoel tijdens het vrijen te lijden hebben onder een verkeerde condoommaat, vind je bij Mister Size condooms in breedtes van 47mm tot 69mm.

Waar kan ik de nominale breedte op de verpakking vinden?

Op condoomverpakkingen vind je meestal de nominale breedte of standaardbreedte in de tekst op de achterkant van de verpakking. In sommige gevallen staat er echter ook een symbool met een breedteaanduiding op de verpakking.

Hoe vind ik de juiste condoommaat?

Het is natuurlijk moeilijk om de halve omtrek van je penis te meten, zoals het geval is met de breedte van een condoom, en het condoom mag niet te los zitten. Wij van Mister Size hebben verschillende eenvoudige methodes ontwikkeld om de perfecte condoommaat te vinden. Je kunt bijvoorbeeld onze app gebruiken om je condoommaat te bepalen (geen download vereist) of je kunt ons artikel bekijken over hoe je in 4 eenvoudige stappen de juiste condoommaat kunt bepalen.

Conclusie

Op het eerste gezicht kan de nominale breedte van condooms een beetje verwarrend lijken, omdat het niets direct te maken heeft met de breedte van je penis. Maar met onze eenvoudige meetmethoden kun je altijd gemakkelijk de juiste condoommaat vinden. De condoommaat is hetzelfde als de nominale breedte, dus condoommaat 53 heeft een nominale breedte van 53 mm. Als er op de voorkant van de verpakking bijvoorbeeld alleen XL staat, dan kijk je gewoon nog een keer op de verpakking en dan vind je ergens ook de breedte.

Mister Size
Meer artikelen

Voor het eerst seks: Tips & info om het mooi te maken

Nu lezen

Wat is de Pearl Index - en waarom condooms goed zijn!

Nu lezen

Bewaar condooms op de juiste manier

Nu lezen