Spring naar hoofd-inhoud

Hoe kun je jezelf beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen?

Condooms zijn momenteel voor zowel mannen als vrouwen de enige effectieve bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en infecties (soa), zoals chlamydia, HPV en hiv. Om ervoor te zorgen dat de bescherming optimaal werkt en het plezier en gevoel er niet onder lijden, zijn condooms in de juiste maat het meest geschikt. Geschikte condooms glijden minder vaak af en vernauwen tegelijkertijd niet, dus plezier en bescherming zijn geen tegenstelling, maar gaan hand in hand.

Wat zijn seksueel overdraagbare aandoeningen?

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn ziekten die kunnen worden overgedragen tijdens onbeschermde geslachtsgemeenschap. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben en afkomstig zijn van bacteriën, virussen, schimmels of zelfs parasieten.

De verschillende soorten seksueel overdraagbare aandoeningen

Virussen:

  • HIV, wat kan leiden tot AIDS
  • Humane papillomavirussen (HPV), die onder meer kunnen leiden tot baarmoederhalskanker.
  • Hepatitis A, B of C
  • Genitale herpes
  • Cytomegalovirus

Bacteriën:

  • Syfilis
  • Gonorroe
  • Ulcus molle
  • Bacteriële vaginose
  • Chlamydia
  • Diarree (kan worden overgedragen via orale seks als je ziek bent).

Schimmels:

Parasieten:

Waarom is bescherming tegen soa's zo belangrijk?

De laatste jaren nemen geslachtsziekten helaas weer toe. In sommige gevallen gebeurt dit geheel ongemerkt, want ook zonder symptomen kun je met bepaalde ziekten besmettelijk zijn. Volgens een studie van het Institut Pasteurs is het aantal gevallen van soa's in Frankrijk in 2020 en 2021 met ongeveer 30% gestegen. Vooral jongeren worden hierdoor getroffen.

Bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen is vooral belangrijk bij:

  • een nieuw partnerschap
  • met meerdere partners of zonder vaste relatie
  • buiten een stabiele en vertrouwensvolle relatie
  • een verandering van partner

Zijn er geen andere manieren om je te beschermen dan met een condoom?

Ja, die zijn er. Tegenwoordig zijn er vaccinaties tegen sommige ziekten, zoals hepatitis B of het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Deze vaccinaties beschermen echter alleen tegen deze specifieke virussen en niet tegen andere ziekteverwekkers. Dus als je een nieuwe partner hebt en geen risico's wilt nemen, is de enige veilige bescherming een geschikt condoom. U kunt ook proberen het risico uit te sluiten door u te laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, maar dat kan duur en tijdrovend zijn. Tests kunnen bij de huisarts worden gedaan, of, voor sommige ziekten HIV, chlamydia, syfilis of gonorroe, ook bij aanbieders zoals S.A.M Health, die samen met een laboratorium en andere partners discrete tests thuis aanbieden.

Voor vrouwen of lesbische stellen is er naast condooms ook de mogelijkheid zich tegen de overdracht van soa's te beschermen met likdoekjes of een speciaal vrouwencondoom.

Wie kan helpen als ik een soa heb?

Als u vermoedt dat u besmet bent of een ziekte heeft, raadpleeg dan altijd uw arts. Vaak kunnen naast uw huisarts ook urologen of gynaecologen helpen. Vermijd onbeschermde geslachtsgemeenschap ook als u een soa vermoedt en vertel uw partner van tevoren over uw vermoedens.

Conclusie: Condooms zijn de beste bescherming tegen soa's.

Om zonder zorgen en met de best mogelijke bescherming van seks met je partner te kunnen genieten, moet je altijd condooms van de juiste maat gebruiken. Dit is de enige manier om de best mogelijke veiligheid en tegelijkertijd een zorgeloos gevoel te hebben tijdens de seks. Geschikte condooms glijden niet af en vernauwen niet. Ze zorgen dus voor het best mogelijke gevoel tijdens de geslachtsgemeenschap en voor optimale veiligheid.

Koop nu bijpassende condooms

Mister Size
Meer artikelen

Een condoom goed omdoen - hoe doe je dat zonder dat het vervelend is

Lees nu

Vriendschap+, vermenging, open relatie & polygamie - wat is dat toch met moderne relatiemodellen?

Lees nu

Het maakt niet uit hoe groot of klein - ik hou van mijn penis

Lees nu